Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Tulossa: UltraHD resoluutiot


Tulossa: UltraHD resoluutiot

| On 07.01.2013

Mitä on ”Ultra HD”?

Sana Ultra HD on keksitty markkinointitermi, ja tulee jatkossa käsittämään useat 4K ja 8K tekniikalla varustetut laitteet. Kuluttajalle tämä kyseinen käsite saattaa olla vielä täysin vieras, mutta tulevina vuosina tämä uusi HD luokitus tulee olemaan paljon esillä, joten tässä pieni katsaus mitä uusi Ultra HD tuo mukanaan.

Kuluttajamarkkinoilla on jo pitkään käytetty sanastoa HD ready (720p) sekä Full HD (1080p). Nämä kyseiset termit ovat saavutettu laskemalla vertikaalinen pixelimääärä, esimerkiksi 1280×720 tai 1920×1080. Uusien 4K sekä 8K laitteiden kohdalla tätä laskelmointitapaa on kuitenkin muutettu ,ja jatkossa resoluutio määritetään käyttäen horisontaalista pixelimäärää. Tämä tarkoittaa siis sitä että 4K resoluutio tulee olemaan 3840×2160 pixeliä ja 8K hulppeat 7680×4320 pixeliä. Resoluutioiden viralliset sanat ovat 4K:lle Quad FullHD (QFHD) ja 8K:lle UltraHD (UHD), mutta jostain syystä lyhenteet 4K ja 8K ovat paremmin tunnettuja.

Kun ensimmäiset seuraavan sukupolven televisiot saapuvat markkinoille, tulee sana Ultra HD tarkoittamaan lähinnä 4K resoluutiota, mutta saattaa olla että myös tarkempi 8K mainostetaan samalla tavalla. Kuluttajat jotka juuri ostivat uuden television voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä Ultra HD materiaali on käytännössä vielä täysin olematonta sekä uuden tekniikan hinta vielä turhan korkealla.

Submit a Comment