Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Tietoa 3D-tulostuksesta


Tietoa 3D-tulostuksesta

| On 02.03.2013

3D-tulostuksen lyhyt historia

Kolmiulotteinen tulostus tai 3D-tulostus ei suinkaan ole mikään uusi keksintö, sillä ensimmäiset teollisuuteen soveltuvat mallit otettiin käyttöön jo 80-luvun alussa. Laitteita käytettiin paljon muun muassa eri prototyyppien valmistukseen sekä tuotekehitykseen, mutta korkea hinta sekä saatavuus merkitsi sitä että vain isoilla yrityksillä oli varaa hankkia sekä ylläpitää laitteita.
Ensimmäiset kuluttaja käyttöön soveltuvat mallit julkaistiin markkinoille vuonna 1990, mutta vasta viime vuosien aikana ovat 3D-tulostimet saavuttaneet läpimurron kuluttajien keskuudessa.
Tänään jokainen 3D-tulostuksesta kiinnostunut henkilö voi hankkia itselleen perusmallin, joka kooltaan mahtuu työpöydälle, eikä vaadi mitään erikoistaitoja tietokoneiden kanssa.
Laitteiden hinnat ovat myös laskeneet kuluttajaystävälliselle tasolle, sillä pätevän perusmallin saa omakseen noin 1200€ hintaan.

3d print kehitys

Näin 3D-tulostus toimii

Kolmiulotteisella tulostuksella tarkoitetaan kiinteän objektin luomista, käyttäen pohjana valmista digitaalista tiedostoa. Prosessi aloitetaan valmistamalla tietokoneen avulla virtuaalinen piirros tuotteesta jota halutaan tulostaa. Tämän jälkeen tiedosto siirretään 3D-tulostimeen, joka vuorossaan rakentaa valmiin kolmiulotteisen mallin valituista materiaaleista.

3d robot

Tulevaisuuden tulostimet

Kehitys alalla viime vuosien aikana on ollut suuressa nousussa, mutta silti jää vielä paljon opittavaa ja kehitettävää ennekuin 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet voidaan täysin hyödyntää. Lääketieteessä on jo tapahtunut suuria edistyksiä, sillä viime vuonna esiteltiin ensimmäinen eläviä soluja tulostava laite, jota lähitulevaisuudessa voitaisiin käyttää oikeiden elimien rakentamiseen.
Myös rakennusalalla on liikkunut suunnitelmia isoista 3D-tulostimista, joiden avulla noin 200 neliön omakotitalokin valmistuisi alle päivässä. Selvää on siis se että 3D-tulostimet ovat tulleet jäädäkseen, mutta ennekuin lähdet laitetta tilaamaan kannattaa tarkoin miettiä eri käyttökohteita.

3d print tulev

 

Submit a Comment