Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

2 Comments

Arvostelussa: Sony Xperia Z1 – Poikkeuksellinen suorituskyky kestävässä paketissa


Arvostelussa: Sony Xperia Z1 – Poikkeuksellinen suorituskyky kestävässä paketissa

| On 09.12.2013

Sony Xperia Z1  Poikkeuksellinen suorituskyky kestävässä paketissa

Berliinin IFA messuilla julkaistu Sony Xperia Z1 jatkaa edeltäjänsä Xperia Z älypuhelimen viitoittamaa tietä. Uusi Z1 ei nopeasti katsottuna juurikaan ulkonäöllisesti eroa aikaisempaan Z sarjalaiseen, sillä molemmat mallit hyödyntävät samaa 5-tuuman FullHD näyttöä, ja ovat myös fyysisiltä mitoiltaan melko lailla saman kokoisia. Yksi merkittävä ero on kuitenkin puhelinten runkomateriaalissa, sillä uusi Z1 on valmistettu alumiinista, eikä edeltäjäänsä tapaan komposiittimuovista. Tämä lisää hieman puhelimen painoa, mutta on samalla erittäin tukevan tuntuinen kädessä, eikä natise tai nitise kovassakaan käytössä. Sony Xperia Z1 on siis ainakin paperilla erittäin kovatasoinen kilpailija kasvavilla älypuhelinmarkkinoilla, mutta miten uusi Z pärjää käytännön haasteista? Tässä HDboksin arvostelu Sony Xperia Z1 puhelimesta.

Muotoilu ja rakenne

Hillitty muotoilu ja vedenkestävä runko

Sony Xperia Z1 on varsin iso kooltaan. Mitat ovat 144 x 74 x 8.5 mm eli jos sitä verrataan esimerkiksi Samsung Galaxy S4 –älypuhelimeen on se korkeampi, leveämpi, paksumpi ja myös painavampi. Puhelimen muotoilu on konservatiivinen, eikä yllätä käyttäjää sen kummemmin. Xperia Z:ssa esitelty vedenkestävyys on mukana myös uudessa mallissa. Sony lupaa puhelimen kestävän vettä jopa 1,5 metrin syvyydessä puolen tunnin ajan. Testissämme pidimme puhelinta veden alla mainitun ajan ilman mitään ongelmia. Kyseinen ominaisuus on erittäin hyödyllinen myös vesisateessa, sillä voit rauhassa jutella ilman huolta puhelimen vaurioitumisesta. Sonyn tapaan liitinportit ovat hyvin suojattu muoviläpysköjen avulla.

Laitteen yleisvaikutelma on laadukas. Kuten mainitsimme aiemmin on materiaalina käytetty alumiinia, eikä edeltäjänsä tapaan komposiittimuovia. Tämä lisää hieman puhelimen painoa, mutta on samalla erittäin tukevan tuntuinen kädessä, eikä natise tai nitise kovassakaan käytössä.

 

xperia_z_pressikuva

Materiaalina käytetty alumiinia, eikä edeltäjänsä tapaan komposiittimuovia. Tämä lisää hieman puhelimen painoa, mutta on samalla erittäin tukevan tuntuinen kädessä, eikä natise tai nitise kovassakaan käytössä.


Näyttö ja Suorituskyky

 

 

 

xperia_z_press_2

Näyttö ei yltänyt samalle tasolle kilpailijoiden kanssa

Sony Xperia Z1 on varustettu viiden tuuman FullHD (1920×1080) -näytöllä. Näytössä on käytetty hyväksi Sonyn Triluminous-tekniikkaa, joka Sonyn mukaan toistaa huomattavasti laajemman väriskaalan, ja luo paremman syvyysvaikutelman kuin perinteiset näytöt. Testissämme näyttö oli kuitenkin pienoinen pettymys, sillä mustan taso ei aivan yltänyt samalle tasolle kilpailijoiden kanssa (Samsung Galaxy S4, Lumia –sarja).

Suorituskyky huipputasoa

Ennen kuin analysoimme puhelimen suorituskykyä tarkemmin, voimme katsoa pellin alle: Puhelimessa hyrrää Qualcommin 2,2Ghz neliydinprosessori Adreno 330 –grafiikkapiirillä ja keskusmuistia laitteesta löytyy 2 gigatavua. Puhelin on siis ainakin paperilla erittäin tehokas. Mutta miten puhelin suoriutui testissämme?
Testimme aikana puhelin suoriutui päivittäisestä käytöstä varsin mallikkaasti. Sovellukset avautuivat nopeasti, emmekä havainneet minkäänlaista hitautta Sonyn oman käyttöliittymän kanssa. Suuren akkukapasiteetin (3050mAh) ansiosta latauskerrat vähentyivät joka vaikutti varsin positiivisella tavalla puhelimen käyttöystävällisyyteen. Akku on itse asiassa 29% tehokkaampi aikaisempaan Z -malliin verrattuna, ja tämä on yksi puhelimen onnistuneimmista päivityksistä. Emme myöskään huomanneet puheluiden äänenlaadussa mitään moitittavaa.Tallennustilaa puhelimessa on ainoastaan 16 gigatavua. Tämä on onneksi laajennettavissa microSD –kortilla. Olisimme kuitenkin mielellämme nähneet myös 32 gigatavun version.


Kamera

Suuri megapikselimäärä ei heijastu kameran suorituskyvyssä

Puhelimen ehdottomasti hypetetyin ominaisuus on suuri 20,7 megapikselin kamerakenno. Todellisuus on kuitenkin avain jotain muuta sillä kuvien lopputulos on varsin keskinkertainen. Tämä johtuu siitä, että Sony käyttää kamerassaan erittäin voimakasta valotusprosessointia, joka käy ilmi varsinkin ulkona otetuissa kuvissa. Tuloksena syntyvät ylivalottuneet kuvat ovat myös useasti haaleat ja näin ollen eivät tee oikeutta kameralle. Yllä olevasta testikuvien galleriasta voitte tutustua tarkemmin kameran sisä- sekä ulkokuvien laatuun ja tehdä itse omat päätelmät. Videokuvauksessa näitä ongelmia ei kuitenkaan synny ja Sony onnistuu varsin mallikkaasti tallentamaan liikkuvaa kuvaa (1080p/30fps). Äänenlaatu videoissa oli myös erittäin hyvällä tasolla testimme perusteella.

Ohjelmisto

Sonyn oma käyttöliittymä

Käyttöjärjestelmänä pyörii Android 4.2.2 Sonyn omalla käyttöliittymällä. Xperia –laitteita käyttäneille yleistoiminnot ovat tuttuja, ja kokonaisuutta ei ole merkittävästi muutettu. Sonyn käyttöliittymä ei eroa Androdin perusversiosta huomattavasti, mutta pieniä eroja kuitenkin löytyy.

Yhteenveto

Ei tarpeeksi mullistavia uudistuksia

Sony Xperia Z1 on monella tavalla erittäin onnistunut päivitys aikaisempaan Xperia Z -malliin, mutta ei tuo pöytään tarpeeksi mullistavia uudistuksia jotta vaihto olisi tarpeellinen. Puhelimen vedenkestävä rakenne sekä tehokas akku on ehdottomasti laitteen parhaita puolia, mutta kamerassa sekä näytössä jää vielä parantamisen varaa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin kaunis paketti, joka pienistä puutteista huolimatta on ehdottomasti harkinnan arvoinen laite.

 • Editor Rating

 • Good
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • Sony Xperia Z1
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2013-12-09
 • Muotoilu
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamera
 • Akunkesto
 • Ohjelmisto
 • Puheluiden laatu

 • Review Summary:

 • Sony Xperia Z1 on monella tavalla erittäin onnistunut päivitys aikaisempaan Xperia Z -malliin, mutta ei tuo pöytään tarpeeksi mullistavia uudistuksia jotta vaihto olisi tarpeellinen. Puhelimen vedenkestävä rakenne sekä tehokas akku on ehdottomasti laitteen parhaita puolia, mutta kamerassa sekä näytössä jää vielä parantamisen varaa. Kaiken kaikkiaan kyseessä on varsin kaunis paketti, joka pienistä puutteista huolimatta on ehdottomasti harkinnan arvoinen laite.

Pros

 • Pitkäkestoinen akku
 • Huipputason suorituskyky
 • Vedenkestävä rakenne

Cons

 • Näyttö ei kilpailijoiden tasolla
 • Kamera pienoinen pettymys

Comments

 1. ewoc

  Kyllä tämä vie mennen tullen esimerkiksi uutta iPhonea! There is only One Sony!

 2. dahlia-rose88

  Tyylikäs, nopea ja vedenkestävä. Mitä muuta voi vaatia? :)

Submit a Comment