Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

6 Comments

Rocksmith 2014 arvostelu: Ura Rocktähtenä voi alkaa


Rocksmith 2014 arvostelu: Ura Rocktähtenä voi alkaa

| On 17.03.2014

HDboksin testissä: Rocksmith 2014

Onko tässä hauskin mahdollinen tapa oppia soittamaan kitaraa?


Rocksmith 2014 yhdistää sähkökitaran ja Playstationin loistavaksi musiikkipeliksi. Pelin visualinen ilme muistuttaa Guitar Hero pelisarjaa, mutta tässä on oikea kitara muovisen viiden napin lelun sijaan. Testasimme peliä reilun kuukauden ajan, ja täytyy sanoa että peli kyllä lunasti kaikki odotukset. Ei kenestäkään kitaransoittajaa kuukaudessa tule, mutta mikä tärkeintä niin kiinnostus pysyy yllä päivästä toiseen. Olen omistanut akustisen kitaran viimeiset kolme vuotta, mutta viimeisen kuukauden aikana olen oppinut käsittelemään kitaraa paremmin kuin ennen.

Kitaran soittoa voi Rocksmith 2014 -pelin avulla harjoitella silloin kun itselle parhaiten sopii. Oppitunteja on kymmeniä ja kappaleitakin on riittävä määrä. Tätä kaikkea kun vertaa pelin hintaan, niin se on kyllä rahansa arvoinen. Pelin avulla aloittelijakin saa riittävästi opastusta, ja omien taitojen karttuessa huomaatkin pian kuinka hauskasta pelistä onkaan kyse. Rocksmith 2014 on siis oiva apu tulevalle kitaravirtuoosille, mutta sopii myös kokeneemmallekin kitaristille.

 

Sometimes you want to give up the guitar, you’ll hate the guitar. But if you stick with it, you’re gonna be rewarded.

- Jimi Hendrix

 

Videoarvostelu

 

Miten peli toimii?

Nuotit haltuun, sinä päätät tahdin

Rocksmith 2014 tarjoaa aloittajalle mielekkään tavan oppia soittamaan. Oppitunteja on monipuolisesti, mutta paras anti on soitettavat kappaleet. Pelissä on mukana 50 kappaletta ja lisää pystyy tarvittaessa ostamaan. Uusia kappaleitakin valmistuu koko ajan lisää, joten ihan heti ei lopu tekeminen kesken. Mukavan lisän antaa ehdottomasti myös lukuisat minipelit, jotka täydentävät oppimista hauskalla tavalla. Ensimmäisten päivien ongelma onkin sormien kipeytyminen.

Playstation 3 -konsolilla aloittaminen on hyvin yksinkertaista, peli sisään ja johdot kiinni. Ohjelma neuvoo asentamaan äänen analogista johtoa käyttäen, esimerkiksi HDMI-kaapelin sijaan. Tämä tehdään mahdollisen ääniviiveen vähentämiseksi. Itse käytin HDMI-kaapelia ja viive oli huomattavissa, mutta ei vaikuttanut pelikokemukseen mitenkään. Windows koneelle asennus onnistui myös ongelmitta.

Monipuoliset pelimuodot

Valikot ovat selkeät ja käyttäjäystävälliset. Soitettavat kappaleet mukautuvat soittajan taitojen mukaan hyvin nopeasti. Näin ollen peli sopii niin aloittelijalle kuin jo kokeneemmallekin kitaristille. Kappalevalinnassa Rocksmith 2014 ehdottaa kolmea eri tavoitetta, jotka räätälöityvät soittajan mukaan. Tämä voi esimerkiksi olla oppitunti joka harjoittaa juuri valittua kappaletta tai sen eri osa-alueita, kuten esim. soita 10 % oikein tai osu 30 nuottiin peräkkäin. Kitara viritetään ennen jokaista pelikertaa ja välillä myös kappaleiden välissä. Virittäminen sähkökitaralla on helppoa, tosin elektroakustisella kitaralla varsin haastavaa.

Rocksmith 2014 -peli tukee myös kaksinpeliä, joten voit soittaa sekä johtavana että säestävänä kitaristina. Suurin ero näissä on se, että johtava kitaristi saa enemmän sooloja ja näppäilyjä, kun taas säestävä kitaristi saa nopeammin oikeita nuotteja harjoiteltavaksi. Kaksinpelissä tämä toimii hyvin koska kappaleisiin saa hieman enemmän syvyyttä kahdella eri tyylillä. Mukavan lisämausteen antaa myös kolmas vaihtoehto, joka on bassokitaralla soittaminen.g_full

Soitettavat kappaleet mukautuvat soittajan taitojen mukaan hyvin nopeasti. Näin ollen peli sopii niin aloittelijalle kuin jo kokeneemmallekin soittajalle.

Kokemuksia


Aloittelija

Peli vaatii hieman totuttelua, ennen kuin käyttöliittymä tulee tutuksi. Ainoa hyöty mikä GuitarHeron pelaamisesta on ollut että grafiikka toimii suurin piirtein samalla tavalla ja peli on täten jo osittain tuttu. Nopeasti tähän kuitenkin pääse sinuiksi. Alussa haasteeksi muodostuu oikean jänteen löytäminen ja vielä oikeasta otenauhan kohdasta painaminen. Tämä on varmasti maailman helpoin asia kokeneelle kitaristille, mutta voi aloittelijalle aiheuttaa harmaita hiuksia. Parin pelitunnin jälkeen tämä kuitenkin luonnistuu jo kohtalaisesti, tosin ei ilman sormiin katsomista. Pelitunteja kun oli takana 5 – 10 niin ei tarvinnut enää sormia koko aikaa vahtia ja niskan jumituskin alkoi helpottamaan. Kehitys on alussa nopeata, joka antaa motivaatiota seuraavaan kertaan. Motivoivaa on myös se, että jokaisen soittokerran jälkeen saa palautetta suorituksesta, esim. montako prosenttia meni oikein, paraniko suoritus edellisestä kerrasta ja kuinka moneen nuottiin osuit peräkkäin.

Kokenut kitaran soittaja

Oikeita nuotteja saisi tulla enemmän alussa. Ehdoton plussa on vapaavalinnaisten säkeiden harjoittelu. Näin vaikeita riffejä voi harjoitella haluamallaan vaikeustasolla, valittavana on muun muassa nuottien määrä ja nopeus.

Kaksinpeli

Kaksinpeli toimii yllättävän hyvin ja on mukavaa vaihtelua, mutta tähän tarvitaan luonnollisesti kaksi kitaraa. Jokainen eri pelaaja luo itselleen tilin, näin oma pelihistoria tallentuu muistiin. Yksinpeliä voi tietenkin pelata kahdestaan, mutta kun kaksi pelaaja käyttävät samaa tiliä on vaikeustaso aina väärä toiselle pelaajalle. Jos molemmat pelaajat ovat tottuneet Rocksmith 2014 peliin, niin silloin hyvänä vaihtoehtona on ”Score attack” pelimuoto. Tässä pelimuodossa on valittavana neljä eri vaikeustasoa, ja voittaja on eniten pisteitä kerännyt.


Yhteenveto

Ura rocktähtenä voi alkaa

Jos olet kiinnostunut kitaransoitosta Rocksmith 2014 on hankkimisen arvoinen peli. Rocksmith tarjoaa haasteita aloittelijoille yhtälailla kuin ennestään kitaran salat hallitseville. Peli antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella täysin oma-aloitteisesti ja itsenäisesti, ja mitä tärkeintä: se on samalla myös hauskaa! Peli on saatavilla PC, PS3, X360 ja Mac -pelialustoille. Saat pelin ja tarvittavan USB-johdon noin 50€ hintaan.

 

 • Editor Rating

 • Outstanding
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • Rocksmith 2014
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2014-03-17

 • Review Summary:

 • Testasimme peliä reilun kuukauden ajan, ja täytyy sanoa että peli kyllä lunasti kaikki odotukset. Ei kenestäkään kitaransoittajaa kuukaudessa tule, mutta mikä tärkeintä niin kiinnostus pysyy yllä päivästä toiseen. Jos olet kiinnostunut kitaransoitosta Rocksmith 2014 on hankkimisen arvoinen peli.

Comments

 1. wille

  Hienon näköinen arvostelu, näitä lisää! Itse taidan pysyä GuitarHeron parissa, menee oikealla kitaralla liian monimutkaiseksi ;)

  • HDboksi

   Kiitos palautteesta. Panostamme myös jatkossa entistä enemmän videoarvosteluihin. Youtube sivustoomme voi tutustua seuraavassa osoitteessa: https://www.youtube.com/user/HDboksi

 2. carbus5

  Loistava peli. En ollut soittanut kitaraa koskaan, ja pelin myötä Knockin’ on Heaven’s Door sujuu jo kohtalaisesti.

 3. eric82

  Ette nosta kissaa pöydälle? Pelissä on kanssa huonoja puolia! Oppituntien videoista puuttuu jostain syystä kelausmahdollisuus kokonaan, eli jos missaa jonkin kohdan, tai haluaa katsoa sen tarkemmin, se ei onnistu kuin aloittamalla koko pätkä uudestaan alusta. Harjoituksia ei myöskään voi ilmeisesti pysäyttää ilman, että harjoitus alkaisi uudestaan alusta? Muuten ihan OK arvostelu mutta itse löysin kyllä enemmän valittamisen arvoista kuin te arvon herrat…

  • HDboksi

   Pahoittelen jos meiltä on jäänyt jotain huomaamatta. Mutta siksi on hyvä että lukijat pääsevät kirjoittamaan omat arvostelunsa sivuillemme, kiitos siitä että jätit oman arvosanan! :)

  • Jaikey

   Yes, you can certainly flip the gutair orientation to play as a lefty as well as flip the string layout to represent traditional tablature if you’re accustomed to reading gutair music. As for my gutair, I’m borrowing one from a friend with the option to buy. It’s a Yamaha Pacifica 112J and I’m really enjoying it.

Submit a Comment