Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

One Comment

Playstation 4 vai Xbox One? Lue vertailumme!


Playstation 4 vai Xbox One? Lue vertailumme!

| On 02.09.2013

Playstation 4 vs Xbox One

Seuraavan sukupolven konsolit ovat kohta täällä ja suurin osa konsolien ominaisuuksista on jo paljastettu. Kuluttajien näkökulmasta tilanne on haastava: kumpi näistä konsoleista kannattaa valita? Pelikonsoli voi parhaassa tapauksessa koristaa olohuonettasi yli viisi vuotta, joten kyseessä on tärkeä päätös. HDboksi päätti vertailla kahta konsolia keskenään. Käymme läpi, kumpi konsoli näyttää ennakkotietojen perusteella paremmalta valinnalta, Playstation 4 vai Xbox One.
ps3_vs_xbox_one

Hinta ja myyntiintulo

Playstation 4:n hinta houkuttelee


Playstation 4:n suositushinta on 399 euroa ja se ilmestyy myyntiin Euroopassa 29. marraskuuta 2013. Xbox One -laitteen arvioitu jälleenmyyntihinta on 529 euroa ja se saapuu vuoden 2014 alussa. Tarkempaa ajankohtaa Microsoft ei ole ilmoittanut. Xbox One:n julkaisu oli alkuperin suunniteltu marraskuulle mutta yhtiö ilmoitti että laite saapuu myöhässä tiettyihin maihin, joista yksi valitettavasti on Suomi. Laitteiden välillä oleva hintaero johtuu pitkälti siitä, että Xbox One:n ostajat saavat kylkiäisenä mukaan uuden Kinect laitteen. Joudumme kuitenkin toteamaan, että Playstation 4 vie pidemmän korren tässä kategoriassa, koska julkaisupäivä on tämän vuoden puolella ja hintaero on varsin merkittävä. Kinect laitteen hyöty peleissä on toistaiseksi kyseenalainen, ja laitteen ”tuputtaminen” kuluttajille voi osua omaan nilkkaan.


ps4_1

Laitteiden speksit ja ominaisuudet

ps4_vai_xbox_one

xbox_one

Viihdejärjestelmä vai puhdas pelikonsoli?

Playstation 4:n tekniikka on suoraan PC-maailmasta. Tämä helpottaa pelikehittäjien työtä. Konsolissa pyörii kahdeksanytiminen x86-64 AMD “Jaguar” prosessori ja 1,84 teraflopsin Radeon näytönohjain. Siinä on myös kahdeksan gigatavua GDD5-muistia. Microsoft on päätynyt lähes identtiseen ratkaisuun. Xbox One -laitteessa pyörii myös kahdeksanytiminen prosessori (x86) ja myös keskusmuistia löytyy 8 gigatavua (DDR3). Ainoa merkittävä ero on että Xbox One:n grafiikkaydin on kaksikosta hieman pienempi. Microsoftin ratkaisu tarkoittaa teoriassa viileämpää ja hiljaisempaa konsolia.

Kaksi eri tapaa lähestyä olohuonetta

Jos vertailemme laitteita ominaisuuksiltaan voimme todeta että Playstation 4 on suoraviivainen tehokonsoli. Uusia ominaisuuksia ovat pilvi- ja internetominaisuudet. Konsolissa on ns. Gaikai-pohjainen pelistriimaus eli voit pelata pelejä suoraan verkon kautta. Uutta on myös pelisuorituksien jakaminen. Ohjaimesta löytyy Share-nappi jonka avulla voi jakaa omia pelisuorituksia sosiaalisiin verkkoihin. Xbox One on sen sijaan päätynyt toisentyyppiseen ratkaisuun. Xbox One pyörittää kahta virtuaalista tietokonetta: XBox-pelikonsoli ja Windows-työasema. Konsolissa on periaatteessa kaksi laitetta samoissa kuorissa. Microsoft yrittää yhtenäistää sovelluskauppansa. Tämä tarkoittaa sitä että samat sovellukset, jotka toimivat PC:lläsi voivat kohta toimia myös Xboxillasi. Tekniikan avulla Xbox One yrittää kaapata laajemman yleisön (ei pelkästään pelaajat). Microsoft tarjoaa kuluttajien olohuoneeseen laitteen, johon tulevaisuudessa voi olla tarjolla kymmeniä tuhansia PC-sovelluksia. Kyseessä ei ole enää pelkkä pelikonsoli, vaan osa Windowsin ekosysteemiä. Microsoft on myös panostanut entistä enemmän Kinectiin. Xbox One -konsolia voi ohjata ääni- sekä liikekomentojen avulla ja myös Kinect tukeen peleissä kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Pelit

forza_motorsport_5_xbox_one

Kenellä etu puolellaan?

Kyseessä on tietenkin makuasia, mutta Microsoftilla on tällä hetkellä enemmän ”isoja nimiä” leirissään. Ihmetystä on myös herättänyt se että Gran Turismo 6 julkaistaan ainoastaan Playstation 3 konsolille. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi Playstationin tunnetuimmista pelisarjoista ei tee vielä debyyttiään seuraavan sukupolven konsoleille. Annamme täten pienen edun Microsoftille peleissä tällä hetkellä, mutta tilanne voi tietenkin muuttua ennen konsoleiden julkaisua.

Killzone vai Halo?

Tärkein asia kun puhutaan pelikonsoleista? Pelit. Kuten aiemmin mainitsimme, Sony on painottanut Playstation 4:n olevan ennen kaikkea pelikonsoli. Se on suunniteltu pelaamiseen ja suorituskyvyltään se on aavistuksen tehokkaampi kuin Xbox One. Mutta vaikka Microsoft on korostanut Xbox One -laitteen olevan kodin viihdejärjestelmä, sillä on kuitenkin ässä hihassaan. Microsoftin E3-lehdistötilaisuuden jälkeen meillä on vihdoin käsitys Xbox One:lle yksinoikeudella ilmestyvistä peleistä. Ja lista on vakuuttava. Microsoftin leiristä löytyy pelejä kuten Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Ryse: Son of Rome, Titanfall, Project Spark, Quantum Break ja tietenkin Halo 5. Sen lisäksi Fifa 14 tulee ilmaisena konsolin mukana jos ennakkotilaat sen. Playstation 4:lle on sen sijaan tulossa pelejä kuten The Order: 1886, Drive Club, Killzone: Shadowfall, Infamous: Second Son ja Knack.

killzone_shadowfall_ps4


Lopputulos

PlayStation_4

Sony pelasi korttinsa oikein

Kun Microsoft ja Sony julkaisivat uudet konsolinsa, Sony oli aluksi selvä voittaja. Playstation 4 konsoli oli halvempi, selkeämpi ja käyttäjäystävällisempi. Se ei vaatinut käyttäjältä verkkoyhteyttä, se ei rajoittanut käytettyjen pelien jakamista ja se oli suunniteltu pelaamiseen, eikä television katseluun. Microsoft päätti kuitenkin kuunnella asiakkaitaan. Yhtiö ilmoitti että konsoli tulee toimimaan ilman verkkoyhteyttä ja että käytettyjä pelejä voi vapaasti pelata ja jakaa. Microsoft reagoi myös hintakritiikkiin ja ilmoitti että Xbox One -konsolin mukana tulee ilmaiseksi Fifa 14 peli ennakkotilauksen yhteydessä. Kisa konsoleiden välillä on nyt paljon tiukempi. Playstation 4:n etuna on vieläkin hinta, sekä se tosiasia että se on suunniteltu erityisesti pelaamiseen. Xbox One:n ympärillä on vielä monia kysymysmerkkejä. Jos Microsoft onnistuu tarjoamaan käyttäjilleen laadukkaita Windows 8 sovelluksia myös Xboxin kautta niin tämä voi muuttaa kilpailua oleellisesti.


Playstation 4 vai Xbox One?

Kumpaa konsolia suosittelemme? Jos sinua kiinnostaa ennen kaikkea pelaaminen, ja pärjäät ilman Xboxille yksinoikeudella julkaistavia pelejä, Playstation 4 on sinulle parempi vaihtoehto. Jos sen sijaan olet osa Microsoftin ekosysteemiä (Windows 8, Windows Phone) ja haluat laitteen joka on enemmän kuin pelkkä pelikonsoli, Xbox One on sinulle parempi valinta. Voittajaa on siis vaikea julistaa. Playstation 4 tuntuu tällä hetkellä valmiimmalta paketilta, mutta Xbox One on täynnä lupauksia. Jos Microsoft onnistuu tavoitteissaan niin Xbox One:sta voi kehittyä tulevaisuudessa monipuolisempi laite.

xboxone

 

Comments

  1. henukka

    Mitäh? :D Xbox Onehan nimenomaan on se pelikonsoli dedikoiduilla servereillään ja paremmilla yksinoikeuspeleillään.

Submit a Comment