Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Nexus 4 Arvostelu – Paras Android puhelin markkinoilla?


Nexus 4 Arvostelu – Paras Android puhelin markkinoilla?

| On 22.05.2013

Nexus 4 – Googlen ja LG:n yhteinen tyylinäyte

Viime vuoden lokakuussa Google esitteli uuden Android 4.2 Jelly Bean – versionsa. Samalla yhtiö julkaisi myös uuden Nexus 10 -tabletin, sekä Nexus 4 –älypuhelimen. Uuden Nexus puhelimen valmistajana on tällä kertaa toiminut LG. Suomessa puhelimen saatavuus oli vielä alkuvuonnakin hyvin heikkoa, mutta tilanne parani helmikuun jälkeen. Tällä hetkellä saatavuus on hyvä ja hinta liikkuu noin 400–500€ tietämillä. Tämä on melkein puolet enemmän kuin mitä puhelin maksaa Yhdysvalloissa. Tutustuimme LG:n uusimpaan älypuhelimeen noin viikon ajan, tässä meidän Nexus 4 arvostelu. Kiteytämme käyttökokemuksemme arvosanaan seuraavien kriteerien perusteella: ulkonäkö, näyttö, suorituskyky, kamera, akunkesto ja ohjelmisto.

Muotoilu ja rakenne

Nexus 4 on Galaxy Nexus puhelimen seuraaja, ja se näkyy osittain puhelimen ulkomuodossa. Edeltäjästään tutut pyöristetyt reunat ovat läsnä myös uusimassa Nexus mallissa. Puhelimessa on kuitenkin panostettu vielä yksinkertaisempaan ulkomuotoon. Ensi vilkaisulla puhelin voi jopa näyttää melko mitäänsanomattomalta. Edessä ei näy muuta kuin pelkkää lasipintaa ilman fyysisiä näppäimiä. Lasin alta löytyy pieni LED –valo, joka vilkkuu kun saat ilmoituksen. Puhelimen alareunasta löytyy microUSB –portti, ja yläreunasta kuulokeliitäntä. Oikealta puolelta löytyy virtanäppäin, ja vasemmalta puolelta äänenvoimakkuuden säätö. Myös puhelimen takalevy on materiaaliltaan lasia. Takalasin alla näkyy kimaltava tekstuuri, joka varmasti jakaa mielipiteitä käyttäjien keskuudessa. Meidän mielestä efekti toimii, koska se on niin hillitty ja näkyy ainoastaan valon osuessa takalasiin tietyssä kulmassa. Puhelimen mitat ovat 33,9 x 68,7 x 9,1mm ja paino 139 grammaa. Kyseessä ei ole kevyin tai ohuin puhelin markkinoilla, mutta yleisvaikutelma on laadukas.

Yksinkertaisen elegantti

Puhelin voitti meidät puolelleen elegantilla ulkomuodollaan. Pienet yksityiskohdat kuten näytön kaareutuva lasi ja pyöristetyt reunat antavat puhelimelle hillityn mutta tyylikkään yleisvaikutelman. Puhelinta on myös erittäin mukava pitää kädessä. Reunat ovat kumimaista materiaalia, mikä on hyvä asia, koska lasiset pinnat tekevät muutoin puhelimesta hyvin liukkaan. Kannattaa muistaa että lasiset pinnat voivat johtaa siihen että puhelin naarmuuntuu ja vaurioituu helposti. Pienenä kritiikkinä haluamme lisäksi mainita että virtanäppäintä oli välillä vaikea löytää sen litteän muodon takia.

n4-product-hero

n4-display

Näyttö

Nexus 4:n näyttönä toimii 4,7 tuuman 1280×768 (300 PPI) IPS-paneeli. Kyseessä on erittäin hyvä näyttö, vaikka on syytä huomioida että uusimmat Android –alustan lippulaivamallit tulevat jo Full HD –näytöillä. Mielestämme kuva oli terävä, mutta erityisesti auringonvalossa kuvaa on vaikea nähdä. Emme myöskään olleet tyytyväisiä automaattiseen kirkkaudensäätöön ja jouduimme usein manuaalisesti lisäämään näytön kirkkautta. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 2 –lasi. Kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvin laadukas näyttö, joka on kauniisti sisäänrakennettu puhelimen runkoon.


Suorituskyky

Vaikka Nexus 4 julkaistiin viime vuoden puolella se on täynnä tehokasta rautaa. Prosessorina hyrrää neliytiminen 1,5GHz taajuudella toimiva Qualcomm Snapdragon S4 Pro ja muistia löytyy kaksi gigatavua. Puhelin on erittäin nopea arkikäytössä ja myös graafisesti vaativat pelit toimivat hyvin. Emme myöskään huomanneet suurempia ongelmia vaikka pyöritimme montaa ohjelmaa samaan aikaan. Huonona puolena voidaan mainita että tehokkaassa käytössä puhelin kuumenee helposti.

Miksi puhelin ei tue 4G:tä?

Tallennustilaa puhelimesta löytyy 8 tai 16 gigatavua riippuen mallista. Puhelimessa ei ole micro-SD-korttipaikkaa. Nexus 4:ssä on tukena WLAN (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 4.0, NFC sekä Qi-standardin langaton lataus. Testimme aikana kokeilimme puhelinta myös Nokian langattomalla latausalustalla ja homma toimi hienosti. Erikoista kyllä, Nexus 4 ei tue 4G:tä. Piirisarja mahdollistaisi LTE:n, mutta käyttö on estetty. Puhelin tukee kuitenkin DC-HSDPA nopeuksia (maksimissaan 42Mbit/s). Puhelimen suorituskyky on vieläkin huippuluokkaa vaikka tehokkaampia puhelimia on julkaistu viimeaikoina.


Puhelimen suorituskyky on vieläkin huippuluokkaa vaikka tehokkaampia puhelimia on julkaistu viimeaikoina.

Kamera

Nexus 4:ssä on 8 megapikselin kamera, joka on keskinkertainen. Se ei ole loistava, mutta ei huonokaan. Hyvässä valossa otetuissa kuvissa ei ole valittamista mutta erityisesti hämäräolosuhteissa kamera häviää kilpailijoilleen. Pidimme kuitenkin puhelimen fiksusta kuvaus-sovelluksesta, joka antaa käyttäjän muuttaa valokuva-asetuksia pikavalikon kautta. Myös panoraama sekä HDR –valokuvaus on helppoa.Akunkesto

Nexus 4 sisältää sisäänrakennetun akun, joka ei ole vaihdettavissa. Akku on kapasiteetiltaan 2100mAh mutta puhelin on saanut kritiikkiä heikosta akunkestostaan. Testimme perusteella akku kesti hyvin kokonaisen päivän käytön. Päivän aikana kertyi noin puoli tuntia puheluita, lähetimme muutaman tekstiviestin ja pikaviestin, käytimme puhelinta netissä surffailuun, otimme muutaman kuvan sekä käytimme sovelluksia. Puhelimen akku tyhjeni nopeasti kun lisäsimme näytön kirkkautta. Akunkesto vaihteli myös paljon riippuen siitä mitä sovelluksia oli päällä. Testiemme perusteella sanoisimme että akunkesto oli keskitasoa tämän päivän älypuhelimissa.

Ohjelmisto

Nexus 4:n käyttöjärjestelmänä toimii Androidin 4.2 Jelly Bean –versio. Version mukana tulee uusi päivitetty käyttöliittymä, uusia ominaisuuksia ja se on entistä versiota nopeampi ja sulavampi. Käyttöliittymässä on uusi lukitusnäyttö, johon voit yhdistää jopa viisi ”pika-välilehteä”. Kun herätät puhelimen voit heti pyyhkäistä oikealle tai vasemmalle päästäksesi haluamaasi ”widgettiin”. Oletuksena oikealle pyyhkäisemällä pääset esimerkiksi suoraan kameraan, mutta tarjolla on paljon enemmän widgettejä, kuten sähköposti, kalenteri, viestit ym. Tämän lisäksi ladatut sovellukset voivat myös käyttää tätä toimintoa hyväkseen. Myös yläreunasta alas vedettävä pikavalikko on uudistettu. Pääset nopeasti käsiksi ilmoituksiin ja asetuksiin. Jos vedät alas pikavalikon yhdellä sormella pääset ilmoituksiin ja kahdella sormella asetuksiin (WLAN, Bluetooth, Datayhteys ym.). Tämä on erittäin kätevä toiminto. Myös Googlen uusi ”Google Now” –palvelu on integroitu uuteen käyttöliittymään. Googlen Now oppii tuntemaan käyttäjän ja tarjoaa käyttäjälle ajankohtaista tietoa. Sovellus voi esimerkiksi tarjota käyttäjälle tietoa tämänhetkisestä säästä, tilaisuuksista, lennoista ym. Harmi kyllä, kaikki toiminnot eivät ole tuettuja Suomessa.

Yhteenveto

Nexus 4 on erittäin hyvä älypuhelin, vaikka vajaavaisuuksia löytyy. Ulkonäkö saa meiltä isot plussat, mutta se olisi entisestään parannettavissa laadukkaampien materiaalien myötä. Näyttö on erittäin hyvä, vaikka se häviää kilpailijoilleen ulkokäytössä. Suorituskyvyssä ei myöskään ole valittamista. Puhelin on erittäin nopea emmekä huomanneet suurempia ongelmia edes silloin kun pyöritimme montaa ohjelmaa samanaikaisesti. Puhelimen pieni tallennustila on meille pienoinen pettymys, mutta Googlen pilvitallennus tarjoaa lisää tilaa. Myös puuttuva 4G-tuki on valitettavaa mutta Suomessa tämä ei paina niin paljon vaakakupissa. Kamera oli testimme perusteella keskitasoa mutta peruskäyttäjälle tarpeeksi hyvä. Akunkestosta emme löytäneet valittamista, joskin kirkkaammalla näytöllä tämä hupeni ripeätä vauhtia. Ohjelmistosta annamme myös isot plussat – Android 4.2 Jelly Bean on moderni lähestymistapa käyttää tämän päivän älypuhelinta. Google on yhtenäistänyt käyttöliittymän ulkonäköä ja käyttö on useimmiten loogista ja jouhevaa. Androidin heikkoutena voi vieläkin pitää sitä että se on niin monipuolinen että se johtaa hieman monimutkaiseen kokonaisuuteen (laajat asetusvalikot, satoja eri toimintoja).

Kokonaisarvosanaksi muodostui 8.2. Googlen uusin Nexus -puhelin on monella tapaa tyylikkäämpi kuin esimerkiksi Samsungin Galaxy S -puhelimet. Suosittelemmeko puhelimen ostamista? Suomen tämän hetkisillä hinnoilla täytyy todeta että kynnys on hieman liian korkea. Yhdysvalloissa puhelin maksaa 299 dollaria, joten ero Suomen hintoihin on huima. Tämä on sääli, koska kyseessä on erittäin hyvä älypuhelin. Jos hinta putoaa kannattaa puhelin ehdottomasti pistää harkintaan. Kyseessä on laadukas älypuhelin, ja saat kokea Androidin niin kuin se on tarkoitettu – Googlen ehdoilla.

 • Editor Rating

 • Very Good
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • LG Nexus 4
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2013-10-28
 • Muotoilu
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamera
 • Akunkesto
 • Ohjelmisto

 • Review Summary:

 • Kokonaisarvosanaksi muodostui kolme ja puoli tähteä. Googlen uusin Nexus -puhelin on monella tapaa parempi Android -kokemus kuin Galaxy S4. Tämänhetkisillä hinnoilla puhelinta on kuitenkin vaikea suositella.

Submit a Comment