Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Mobiilikäyttöjärjestelmät ja graafinen käyttöliittymä: Miltä näyttää tulevaisuus?


Mobiilikäyttöjärjestelmät ja graafinen käyttöliittymä: Miltä näyttää tulevaisuus?

| On 27.03.2013

Kosketuslaitteiden läpimurto

”Älypuhelimet ja taulutietokoneet ovat uudet kanavat digitaalisen sisällön jakelussa”

Älypuhelimet ja taulutietokoneet ovat jo osa meidän arkipäivää. Mobiililaitteet ovat kehittyneet rajusti viime vuosien aikana. Koska nämä laitteet ovat niin monipuolisia, ne ovat vähentäneet painettujen sanomalehtien, kirjojen sekä aikakausilehtien käyttöä. Mobiililaite voi toimia taskulamppuna, herätyskellona, puhelinluettelona, karttana, televisiona, musiikkisoittimena, kamerana ja kompassina, mahdollisuuksia on rajattomasti. Tämä asettaa kuitenkin kovat vaatimukset mobiilille käyttöjärjestelmälle ja graafiselle käyttöliittymälle. Kokonaisuuden täytyy olla looginen ja tarpeeksi yksinkertainen, mutta myös monipuolinen. Paras esimerkki tästä on Applen iOS -käyttöjärjestelmä. Se on ollut mobiilikäyttöjärjestelmien edelläkävijä, mutta onko tilanne nyt muuttumassa?
ipad_small

Apple käynnisti vallankumoksen tietokoneiden käyttötavoissa, muotoilussa ja digitaalisen sisällön jakelussa

Apple käynnisti vallankumoksen tietokoneiden käyttötavoissa, muotoilussa ja digitaalisen sisällön jakelussa esitellessään iPhone-älypuhelimen vuonna 2007 sekä iPad-taulutietokoneen myöhemmin vuonna 2010. Jos katsomme iOS-käyttöliittymää vuonna 2007 ja vertaamme sitä tähän päivään niin käyttöliittymä ei ole muuttunut radikaalisti. Onko Apple jäänyt jälkeen vai onko tämä tosiaan paras tapa käyttää mobiililaitteita?
 

Miten iOS on vuosien varrella muuttunut? Katso itse.


  • iphone_2007

  • iphone_2013

Seuraava iOS versio seuraa visuaalisesti kilpailijoitaan?

Jony Ive on jo aiemmin kommentoinut Applen visuaalista ilmettä ja sen riippuvuutta ns. skeuomorph -tyyliin. Skeuomorph tarkoittaa muotoilua joka seuraa visuaalisessa ilmeessään oikeita objekteja. Esimerkkinä oikealla puolella näkyvä iBooks -sovellus iPadilla joka visuaalisesti jäljittelee oikeaa kirjahyllyä. Samaa muotoilukieltä on löydettävissä myös esimerkiksi kalenteri- ja muistiosovelluksista.
ipad_book

Monet ovat myös kritisoineet Applea siitä että käyttöjärjestelmässä on liikaa turhia elementtejä kuten kiiltäviä objekteja ja ikoneja, jotka johtavat siihen että kokonaisuus ei ole tarpeeksi yksinkertainen ja ”puhdas”. Huhujen mukaan Applen suunnittelupäällikkö Jony Ivy onkin valmistelemassa uutta muotoilukieltä joka luultavasti nähdään jo seuraavassa iOS -versiossa. Huhujen mukaan uutta käyttöliittymää ollaan ”puhdistamassa” ja visuaalisia elementtejä tullaan karsimaan kovalla kädellä. Miksi Apple on muuttumassa? Koska kilpailijat ovat määränneet tahdin. Alla lisää Microsoftin sekä Googlen uusista käyttöjärjestelmistä.
  

Kilpailijoiden uudet modernit muotokielet

Microsoftin Metro on muotokieli ja käyttöliittymäkehys, jota käytetään esimerkiksi uudessa Windows 8 -käyttöjärjestelmässä. Metro on myös tuttu ennestään Windows Phone -mobiilikäyttöjärjestelmästä. Metro perustuu siihen että kaikki on ”litteää” ja ja typografiat ovat keskeisiä. Tämä on vastakohta Applen ”skeuomorph” -keskeiseen muotoilulle.

metro_flat
Metrossa kaikki on pelkistettyä ja litteää. Muotokieli perustuu itse asiassa liikennekyltteihin ja niiden selkeyteen. Microsoft on myös panostanut typografiaan: Metrossa käytetty fontti on muunnos Microsoftin kehittämästä Segoe-fontista. Yhtiö yrittää tällä hetkellä yhtenäistää brändinsä ja tulevaisuudessa tullaan näkemään tämä muotokieli kaikissa Microsoftin tuotteissa ja palveluissa. 

Googlen uusi yhteinänen muotokieli näkyy uudessa Android 4.2 versiossa

Android 4.2 on maailman suosituimman mobiilikäyttöjärjestelmän uusin versio. Google on tehnyt selviä harppauksia jos katsotaan uuden käyttöjärjestelmän visuaalista kokonaisuutta. Myös Google on panostanut selvästi typografiaan ja yhtiön fontti ”Roboto” on selkeämmin esillä eri puolilla käyttöjärjestelmää. Googlen muotokieli näkyy selvästi esimerkiksi Googlen ”Now” -sovelluksessa.
Yhtiö on myös vienyt uuden visuaalisen ilmeensä oman käyttöjärjestelmänsä ulkopuolelle. Jos olet iOS-käyttäjä voit nauttia tästä uusissa ”Google Maps” sekä ”Google Mail” -sovelluksissa.

googleflat

 

Vihdoin kauneus ja käytännöllisyys kohtaavat

Odotamme innolla mobiilikäyttöjärjestelmien kehitystä lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä on trendikästä tehdä kauniita ja yksinkertaisia tuotteita sekä palveluita. Tämä on kuluttajille ainoastaan etu. Ketä voimme tästä kiittää? Ainakin herraa nimeltään Steve Jobs.

Submit a Comment