Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

7 Comments

Lumia 925 Arvostelu – Alumiini-Lumia testissä


Lumia 925 Arvostelu – Alumiini-Lumia testissä

| On 09.09.2013

Lumia 925  Enemmän kuin silmäsi pystyvät näkemään

Lumia 925 on vihdoin saatavilla myös Suomessa. Kuten nimikin kertoo, kyseessä on paranneltu versio viime vuoden Lumia 920 -mallista. Puhelin maksaa edullisimmillaan hieman päälle 400 euroa. Meillä oli mahdollisuus testata uutta mallia muutaman päivän ajan. Arvostelussa tutustumme puhelimen teknisiin yksityiskohtiin, ja kiteytämme käyttökokemuksemme arvosanaan seuraavien kriteerien perusteella: muotoil, näyttö, suorituskyky, kamera, akunkesto ja ohjelmisto. Koska puhelin on hyvin samankaltainen kuin Lumia 920, pyrimme myös vertailemaan näitä kahta mallia keskenään. Tässä HDboksin Lumia 925 arvostelu.

Muotoilu ja rakenne

Lumia 920 koki laihdutuskuurin

Nokian viime vuonna julkaisema Lumia 920 keräsi vuolaita kehuja kriitikoilta, mutta puhelin sai myös risuja koostaan ja painostaan. Nokia onkin onnistunut paikkaamaan Lumia 920:n vajaavaisuudet uudessa 925 -mallissa. Puhelin on huomattavan paljon kevyempi ja ohuempi. Materiaali on myös muuttunut muovista alumiiniin. Koko puhelin ei kuitenkaan ole metallirakenteinen, vaan takakuori on Lumia 920:sta tuttua polikarbonaattia. Tämä on kiinnostava ratkaisu ja ulkonäöllisesti se voi jakaa mielipiteitä. Meidän mielestämme ratkaisu toimii. On kuitenkin syytä huomauttaa, että alumiini- ja muovirakenteen välissä olevat saumat näkyvät jos puhelinta katsoo tarkasti. Ne keräävät myös jonkin verran likaa ja pölyä. Sama ongelma on myös nähtävissä kameran linssin saumakohdissa.

Kokonaisuudessaan puhelimen rakenne on jämäkkä ja muotoilu tyylikäs. Lumia 925 on myös huomattavasti mukavampi pitää kädessä kuin Lumia 920. Tämä selittyy osaltaan tietenkin sillä, että puhelin painaa vähemmän, lisäksi reunat ovat muodoltaan vähemmän teräviä. Muita eroja Lumia 920 -malliin ovat Micro-USB-liitäntä, joka tällä kertaa löytyy puhelimen yläreunasta, ja kaiuttimet, jotka nyt löytyvät takakannesta. Myös Lumia 920 -mallista tuttu värimaailma on tipotiessään. Sen sijaan saatavilla ovat värit: musta, harmaa sekä valkoinen.

 

lumia_925_testi_1

Kokonaisuudessaan puhelimen rakenne on jämäkkä ja muotoilu tyylikäs. Lumia 925 on myös huomattavasti mukavampi pitää kädessä kuin Lumia 920.


Näyttö ja Suorituskyky

 

 

 

 

lumia_925_display

Tuttua kauraa

Lumia 925 on tekniikaltaan erittäin lähellä Lumia 920:sta. Puhelinta pyörittää sama prosessori, sama grafiikkapiiri ja keskusmuistia on yhtä paljon. Lumia 920:n IPS-näyttö on kuitenkin vaihtunut uuteen AMOLED-paneeliin. Esimerkiksi tämän muutoksen avulla puhelimesta on saatu selvästi ohuempi. Nokia on brändännyt näyttönsä nimellä ”Puremotion HD+”. Kooltaan näyttö on 4,5-tuumaa ja resoluutio on tuttu 1280×768. Pikselitiheydeksi muodostuu 334PPI, joka on kunnioitettava suoritus mutta ei kuitenkaan pärjää tämänhetkisille Full-HD näytöille (Galaxy S4, HTC One). Olimme tyytyväisiä siihen miten Lumia 925:n näyttö suoriutui testissämme. Kuva oli terävä ja värit kylläisiä. Kiitosta saa myös Nokian lisäsovellus, jonka avulla käyttäjä voi muokata näytön väriprofiilia. Maininnan arvoista on myös, että näyttö suoriutui erittäin hyvin ulkokäytössä. Bonuksena Lumia 925 tukee “super herkkää kosketusta”, eli puhelinta voi käyttää hanskat päällä.

Valitettavasti Lumia 925 ei tue sisäänrakennettuna langatonta latausta. Puhelimeen löytyy kuitenkin lisäkuoret, jotka mahdollistavat tämän. Tallennustilaa löytyy 16 gigatavua. Saat kuitenkin 7 gigatavua lisää tallennustilaa Skydrive -pilvipalvelun kautta. Puhelimen suorituskyky on huippuluokkaa. Käyttö on nopeaa ja jouhevaa. Kuten monet tietävät, Windows Phone 8 on nopea käyttöjärjestelmä, joskin hieman puutteellinen. Peruskäyttäjälle Windows Phone 8 riittää kaikesta huolimatta vallan mainiosti. Monet voivat jopa olla sitä mieltä että nopeus ja helppokäyttöisyys ovat tärkeämpiä piirteitä älypuhelimelle kuin sovelluskaupan laajuus.


Kamera

Miten PureView-kamera pärjää?

Kun puhumme Nokian älypuhelimesta, yksi sen mainostetuimmista toiminnoista on luonnollisesti kamera. Puhelimessa on 8,7 megapikselin PureView-kamera sekä optinen kuvanvakain. Lumia 925:ssä linssejä optiikassa on kuusi kappaletta kun Lumia 920:ssa linssejä löytyi viisi. Testeissämme kamera suoriutui erittäin hyvin. Lumia 920:een verrattuna kuvissa on aavistuksen enemmän kontrastia. Voit vertailla molempien mallien valokuvia yllä olevassa galleriassa. Lumia 920:n kuvat ovat usein hieman sumuisempia ja elottomampia. Kaksi viimeistä kuvaa on otettu hämärässä valossa. Lumia 925 onkin parhaimmillaan näissä olosuhteissa. Kamera ottaa jopa valoisampia kuvia kuin mitä ihmissilmä näkee (“Enemmän kuin silmäsi pystyvät näkemään”). Myös videokuvaus toimii erinomaisesti (katso testivideo joka löytyy alta).

Nokia SmartCam

Lumia 925:ssä tulee esiasennettuna Nokian uusi Amber -päivitys. Päivityksen mukana tulee uusi Nokia SmartCam -sovellus, joka tuo uusia mahdollisuuksia valokuuvajalle. Voit esimerkiksi ottaa 10 kuvaa sekunnissa uudella sarjakuvaus -toiminnolla, tai tallentaa monta kuvaa päällekkäin uuden Action Shot -toiminnon avulla. Tarjolla on myös toiminto nimeltään Motion Focus, joka pehmentää taustan mutta pitää kuvauskohteen tarkkana. Nokia SmartCam antaa myös käyttäjälle mahdollisuuden valita parhaat kasvokuvat useasta eri kuvasta. Lumia 1020 -mallin yhteydessä julkaistu Nokia Pro Camera -sovellus on nyt myös saatavilla Lumia 925 puhelimeen. Lisää Nokia Pro Camera -sovelluksesta voit lukea täältä. Nämä sovellukset tuovat paljon hyödyllisiä toimintoja mukanaan. Kätevämpää olisi kuitenkin, jos toiminnot olisivat sisäänrakennettuja Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Mukana tuleva kamerasovellus on tällä hetkellä aivan liian rajallinen toiminnoiltaan.

 

lumia_nokia_smartcam

Lumia 925 videokuvaa


Akunkesto

Akunkesto perusluokkaa

Akunkesto on perusluokkaa tämän päivän älypuhelimelta. Lumia 925:ssä on samanlainen 2000 milliampeeritunnin akku kuin Lumia 920:ssä ja varsinaista eroa puhelimen välillä ei tässä suhteessa ole. Pärjäsimme peruskäytöllä kokonaisen päivän ilman latausta. Jatkuvassa käytössä akku voi kuitenkin hiipua jo varsin nopeasti. Erityisesti videokuvaus rasitti akkua melkoisesti.

Ohjelmisto

Sama vanha Windows Phone

Käyttöjärjestelmä ei ole oleellisesti muuttunut sitten Windows Phone 8 julkaisun kesäkuussa 2012. Monet ovatkin kritisoineet Microsoftia siitä, että he eivät pysty kehittämään käyttöjärjestelmää samaan tahtiin kuin Google tai Apple. Samat puutteet, jotka ovat kiusanneet käyttäjiä jo kauan, ovat vieläkin läsnä. Tähän syvemmin uppoutumatta voidaan todeta että Windows Phone:lla on myös monta hyvää puolta. Se on nopea ja yksinkertainen ja sovellustuki on parantunut. Nokia on myös tuonut muutaman uuden toiminnon mukanaan uudessa Amber päivityksessään. Mukana on esimerkiksi “vilkaisunäyttö” eli puhelimen näytössä näkyy aina kellonaika kun otat sen esiin taskusta.

 • Editor Rating

 • Very Good
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • Nokia Lumia 925
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2013-10-28
 • Muotoilu
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamera
 • Akunkesto
 • Ohjelmisto

 • Review Summary:

 • Nokia Lumia 925 on meidän mielestämme tällä hetkellä paras Windows Phone -laite markkinoilla, piste. Nokia on luonut tyylikkään puhelimen, jota rajoittaa ainoastaan sitä pyörittävä käyttöjärjestelmä. Lumia 925 korjaa Lumia 920:n ongelmat: paino ja paksuus. Se ei muutoin eroa edeltäjästään merkittävästi. Jos haluat tyylikkäämmän ja kevyemmän version, valitse Lumia 925. Jos haluat säästää muutaman kympin ja langaton lataus on sinulle tärkeä ominaisuus, valitse Lumia 920.

Pros

 • Tyylikäs
 • Nopea
 • Hyvä kamera

Cons

 • Sovellusten puute
 • Käyttöjärjestelmä ei vieläkään Androidin ja iOS:n tasolla

Comments

 1. Harry Segehr

  Itse olen ollut erittäin tyytyväinen kyseiseen puhelimeen. Täytyy kyllä ihmetellä että putiikki meni myyntiin juuri kun Nokia rupesi samaan homman toimimaan WP-luurien kanssa…

 2. Sami Tarvomaa

  Hei! Hieno arvostelu!! Mutta miksi ainoastaan Makro-kuvia vertailumateriaalina 925/920 välillä?? Makrokuvaaminen ei kuitenkaan ole kameran tärkein tehtävä…

 3. HDboksi

  Huomasin vasta jälkikäteen että arvosteluun tuli ainoastaan makrokuvia, pahoittelut tästä. :)

 4. Naurava-omena

  Hyvä puhelin. Ei valitettavaa, paitsi että kuten teinit kertovat: Instagram puuttuu!!

  • micco81

   Instagram on tulossa Winkkarille…

 5. Wendo12

  Tässä on oikeastaan ensimmäinen houkutteleva lumia. Jos kameranlaatu on vähääkään parempi kuin Lumia 920:an ja akun kapasiteetti on iso, niin silloin tässä on kyllä nätti ja toimiva kokonaisuus..

 6. micco81

  Pistäisivät nyt sen fyysisen näppiksen niin yritysmyyntiäkin saattaisi tulla hieman eritavalla… Muuten hyvä kapula, ei valitettavaa ainakaan minulla.

Submit a Comment