Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

5 Comments

Arvostelussa: Lumia 1020 – Maailman paras kamerapuhelin?


Arvostelussa: Lumia 1020 – Maailman paras kamerapuhelin?

| On 02.10.2013

Miten Lumia 1020 pärjää HDboksin testissä?

Nokia julkisti vuonna 2012 Symbian -käyttöjärjestelmällä toimivan 808 Pureview -älypuhelimen. Se oli maailman ensimmäinen puhelin Nokian kehittämällä PureView-teknologilla. Siitä asti kaikki ovat odottaneet hetkeä, jolloin yhtiö tuo saman teknologian Windows Phone -puhelimiin. Tämä konkretisoitui Suomessa eilen, kun Nokia toi uuden Lumia 1020 -älypuhelimen kauppojen hyllyille. Suomen virallinen julkistus tapahtui jo 19. syyskuuta Helsingin lippulaivamyymälässä, mutta nyt puhelimen voi löytää eri liikkeistä ympäri maan. HDboksi vastaanotti oman testikappaleensa jo aiemmin. Päätimme pistää tämän 41-megapikselin ”hirviökamerapuhelimen” testiin. Onko kyseessä maailman paras kamerapuhelin? Ja mikä tärkeintä, onko kyseessä hyvä älypuhelin? Tässä HDboksin Lumia 1020 arvostelu.

Muotoilu ja rakenne

Kyttyräselkäinen Lumia 920

Nokia hyödyntää Lumia 1020:ssa jälleen kerran niin sanottua ”Fabula” -muotokieltä joka on nähty monessa mallissa kuten: Nokia N9, Lumia 800, Lumia 900 ja Lumia 920. Lumia 1020 näyttää itse asiassa nopeasti vilkaistuna identtiseltä kuin Lumia 920. Jos katsotaan laitteen mittoja niin Lumia 1020 on aavistuksen leveämpi ja korkeampi kuin Lumia 920. Se on myös hieman ohuempi, mikä on kunnioitettava suoritus Nokialta. Tässä puhutaan tietenkin laitteen keskimääräisestä paksuudesta, koska Lumia 1020:n takapuolelta löytyy suurikokoinen möhkäle. Tämä on kameran alumiininen suojakansi, joka on selvästi kohollaan laitteen pinnasta. Puhelin tuntuu aluksi hieman oudolta kädessä. Ensinnäkin kamerakyttyrän tuntee selkeästi, mutta isompi ongelma on että puhelimen yläosa on kameran takia selvästi painavampi kuin alaosa. Jos asetat puhelimen pöydälle, se jää makaamaan hieman vinoon, yläosa koholla. Näihin kaikkiin asioihin tottuu kuitenkin yllättävän nopeasti, ja hetken päästä ne eivät ainakaan häirinneet allekirjoittanutta.

Kokonaisuudessaan puhelimen rakenne tuntuu erittäin korkealaatuiselta. Puhelimen paino voi tuntua liian raskaalta joillekin, mutta meitä se ei haitannut oleellisesti. Olimme myös tyytyväisiä siihen että Nokia on päättänyt käyttää Lumia 1020:ssa mattapintaa, jota pidämme parempana ratkaisuna kuin Lumia 920:n kiiltävää pintaa. Se ei kerää yhtä paljon naarmuja, ja näyttää laadukkaammalta. Arvostelukappaleemme oli mustan värinen mutta puhelin on myös saatavilla valkoisena ja keltaisena. Puhelimen oikealta puolelta löytyy tärkeimmät sivunäppäimet: kamera, virta ja äänenvoimakkuus. Laitteen Micro USB-portti löytyy puhelimen alareunasta, jossa myös kaiuttimet sijaitsevat. Yläreunasta löytyy kuulokeliitäntä sekä paikka SIM-kortille.


 


Näyttö ja Suorituskyky

lumia_family

”Lähes identtinen 925:n kanssa.”

Lumia 1020 on tekniikaltaan lähes identtinen Lumia 925:n kanssa. Puhelimissa on sama näyttö, sama prosessori, ja ainoa merkittävä ero on että Lumia 1020:ssa on 2 Gt keskusmuistia, eli tuplasti enemmän kuin Lumia 925:ssä. Käyttö on nopeaa ja sulavaa, kuten jokaisessa Windows Phone -puhelimessa. Ainoa asia joka hidastaa puhelinta on kamera, ja siitä lisää seuraavassa osiossa. Kuten totesimme jo Lumia 925:n testissä, näyttö on erittäin hyvä. Tarkkuudessa se jää jälkeen tietyille Android -lippulaivapuhelimille (Samsung Galaxy S4, HTC One) mutta tämä johtuu siitä että Windows Phone 8 ei vielä tue Full HD -resoluutiota. Toinen ero Lumia 925:n ja Lumia 1020:n välillä on tallennustila. Lumia 1020:ssa sitä on 32 gigatavua, eli tuplasti enemmän. Tämä tila on tervetullutta, koska jos napsit paljon kuvia niin tila täyttyy yllättävänkin nopeasti. Olisimme toivoneet että Nokia olisi tarjonnut myös 64 gigatavun version. Kuten Lumia 925, ei Lumia 1020 myöskään tue langatonta latausta. Puhelimeen löytyy kuitenkin lisäkuoret, jotka mahdollistavat tämän. Puheluiden laadussa ei ollut moitittavaa, ja yhteydet toimivat nopeasti ja luotettavasti. Huomionarvoista oli myös että kaiutin on selvästi kovaäänisempi kuin monessa muussa Lumia -mallissa.


Kamera

41-megapikselin Pureview-kamera hätkähdyttää

Lumia 1020:n tärkein ja puhutuin ominaisuus on tietenkin 41-megapikselin PureView-tekniikkaa hyödyntävä kamera. Puhelin tuo vihdoin 808 PureView -mallista tutuksi tulleen ylinäytteistysteknologian Windows Phone -alustalle. Olimme yllättyneitä siitä miten hyvä tämä kamera oikeasti on. Kuvat ovat uskomattoman yksityiskohtaisia. Hyvien kuvien eteen joutuu kuitenkin tekemään töitä. Nopeasti räpsäistyt kuvat eivät aina näytä niin hyvältä. Kameralla on kuitenkin mahdollista ottaa silmiä hiveleviä kuvia, jos tiedät mitä teet.

Monipuolinen kamera

Lumia 1020:n kamera tallentaa kuvasta aina kaksi eri versiota: 38 megapikselin ”highres” -version (16:9 tai 4:3) sekä ylinäytteistämällä lasketun viiden megapikselin version. Viiden megapikselin versio on käyttäjäystävällisempi ja sen voit helposti jakaa esimerkiksi sosiaalisiin verkostoihisi. Toinen erikoinen toiminto kamerassa on, että se tallentaa aina koko kennolle piirtyneen näkymän vaikka käyttäisit digitaalista zoomausta. Kun tarkastelet kuvaa jälkeenpäin on mahdollista palata alkuperäiseen kuvaan ja muuttaa kuvan rajausta (”Zoom Reinvented”). Kuvien laatu pysyy myös yllättävän hyvänä vaikka rajaat ainoastaan pienen osan alkuperäisestä kuvasta.

Vähässä valossa kuvaaminen on kameralle haasteellinen tilanne. Lumia 920:sta tuttua tekniikkaa on lainattu uuteen Lumia 1020:een ja siksi myös hämäräkuvaus pitäisi onnistua hyvin. Hämäräkuvausta helpottaa myös se, että Lumia 1020:ssa on Xenon -salama. Se valaisee kuvauskohteen erittäin tehokkaasti, ja LED-salamasta tuttu sininen sävy ei näy kuvissa. Testissämme kamera pärjäsi hyvin sekä valoisissa että hämärissä olosuhteissa. Erittäin huonossa valaistuksessa huomasimme kuitenkin jonkin verran kohinaa kuvissa. Jos haemme kamerasta huonoja puolia, ne eivät kuitenkaan liity pääosin kuvanlaatuun, vaan itse kameran käyttöön. Kameran suurin ongelma, on nimittäin sen hitaus. Joudut usein odottelemaan kun kamera-sovellus latautuu, ja kun puhelin prosessoi kuvaa. Tämä on sääli, koska tämä tekee muutoin mahtavasta kamerasta ärsyttävän käyttää tietyissä tilanteissa.

Nokia Pro Camera

Hyvällä älypuhelinkameralla ei tee yhtään mitään ilman hyvää valokuvaus-sovellusta. Nokia julkaisi uuden valokuvaus-sovelluksen Lumia 1020 julkaisun yhteydessä. Sovellus kantaa nimeä Nokia Pro Camera ja tekee yhtiön mukaan kuvaamisesta aivan uudenlaisen kokemuksen. Nokia Pro Camera tuo käyttäjälle enemmän mahdollisuuksia kameran hallintaan. Käyttäjä pääsee yksityiskohtaisemmin muokkaamaan kameran säätöjä, kuten suljinaikaa (1/16000‒4 sekuntia), valotusarvoa, ISO-lukua (100‒4000), valkotasapainoa ja tarkennusta käsin.

Käyttöliittymä on kekseliäs ja aloittelijan on helppo oppia käyttämään sovellusta. Olimme erittäin tyytyväisiä tähän sovellukseen. Nokia on luonut näppärän käyttöliittymän sovellukseen ja asetuksia on erittäin helppo muokata. Sovelluksen mukana tulee hyödyllinen aloitusopas joka käy uudet toiminnot läpi käyttäjälle. Tämän pikaoppaan avulla myös aloittelija pääsee jyvälle uusista ominaisuuksista.

 

 

 


Videokuvaus

Videokuvan tallennus onnistuu 1080p tarkkuudella ja Nokian kuvanvakautus poistaa pienet tärinät kuvasta. Myös laitteen mikrofonia on parannettu, ja voimme todeta että, sekä kuva- että äänenlaatu on huippuluokkaa. Katso esimerkki siitä miltä video näyttää alta.

Akunkesto ja Ohjelmisto

Akunkesto yllätti meidät positiivisesti

Lumia 1020:ssa on sama 2000mAh akku kuin Lumia 925:ssa. Luulimme Lumia 1020:n olevan virtasyöppö ison kameransa takia. Testissämme Lumia 1020 pärjäsi kuitenkin loistavasti. Akku kesti hyvin parikin päivää jos kamera ei ollut pysyvässä käytössä. Luonnollisesti akun sai tyhjentymään, erityisesti jos kameraa käytti usein. Nokia tarjoaa myös malliin ”Camera Grip” -lisäkuoret (näkyy kuvassa). Kuoret parantavat laitteen kuvausergonomiaa ja antavat myös pienen piristysruiskeen akunkestoa ajatellen. Camera Grip -lisävaruste on kerännyt paljon kiitosta mutta emme valitettavasti päässeet kokeilemaan sitä.

camera_grip

Käyttöjärjestelmää vaivaa samat puutteet, jotka ovat kiusanneet käyttäjiä jo kauan…

Vanha ”väsynyt” Windows Phone 8

Käyttöjärjestelmänä Lumia 1020:ssa pyörii Windows Phone 8, joka ei oleellisesti ole muuttunut sitten julkaisun kesäkuussa 2012. Emme siksi käy läpi käyttöjärjestelmää syvemmin. Voimme kuitenkin todeta että käyttöjärjestelmää vaivaa samat puutteet, jotka ovat kiusanneet käyttäjiä jo kauan. Kameraan liittyvä ohjelmisto käytiin läpi jo aiemmassa osiossa.

Yhteenveto

Kenelle Lumia 1020 on tarkoitettu?

Nokia Lumia 1020 ei ole maailman paras kamera. Se ei myöskään ole maailman paras älypuhelin. Mutta se taitaa olla maailman paras kamerapuhelin. Ainakin jos tiedät mitä teet. Kameralla on mahdollista ottaa uskomattomia kuvia jos perehdyt asetuksiin tarpeeksi, ja panostat kuviisi. Suomessa laitteen hinta on 600 euron tienoilla. Kyseessä ei siis tosiaankaan ole halpa vehje. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan mikä on tärkeintä älypuhelimessa juuri sinulle? Jos tarvitset laadukkaan kameran joka aina on taskussa, ja valmis monipuolisiin haasteisiin, Lumia 1020 on hyvä valinta sinulle. Ja saat jopa puhelimen kaupan päälle…

 • Editor Rating

 • Very Good
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • Nokia Lumia 1020
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2014-07-03
 • Muotoilu
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamera
 • Akunkesto
 • Ohjelmisto

 • Review Summary:

 • Nokia Lumia 1020 ei ole maailman paras kamera. Se ei myöskään ole maailman paras älypuhelin. Mutta se taitaa olla maailman paras kamerapuhelin. Ainakin jos tiedät mitä teet. Suomessa laitteen hinta on 600 euron tienoilla. Kyseessä ei siis tosiaankaan ole halpa vehje. Siksi kannattaakin miettiä tarkkaan mikä on tärkeintä älypuhelimessa juuri sinulle.

Pros

 • Uskomaton kamera
 • Jämäkkä rakenne
 • Mainitsimmeko jo uskomattoman kameran?

Cons

 • Käyttöjärjestelmä muita jäljessä
 • Iso möhkäle takakuoressa
 • Kamera voisi olla nopeampi

Comments

 1. Rewe55

  Loistava kamera. P**ka käyttis. OK ulkonäkö. Hyvä näyttö. P**ka akunkesto. Tuossa kiteytettynä…

 2. Late

  Kelpo luuri vaikka omaan makuun kuitenkin hieman liian iso

 3. Carpediem

  Itse olen tosi tyytyväinen. Sairaan hyvä kamera ja ei minulla ole akunkeston kanssa ollut mitään ongelmia (Rewe55?)…. Nokian viimeinen mestarinnäyte, nyyh :(

 4. jas boa

  Parempi kuin oma vanha GS2 ja järkkärilaadun kuvia, iso peukku ja tähdet päälle :)

 5. Erkki Mynttinen

  Olen kokeillut kaikki mahdolliset älypuhelimet, aina kuitenkin palannut 1020:n takaisin, näyttö on erittäin hyvä kokonaisuutena huikean kontrastin ja väriavaruuden takia, musta on todella mustaa eikä taustavalovuotoja esiinny lainkaan. Hd:n ja Full HD:n todellinen ero on olematon normaalikäytössä (esim. lumia 930 vastaan 1020). Kamera hakkaa jopa päivänvalokuvauksessa tietyissä maisemakuvauksisssa jopa esim. Samsung nx-300 ja Canon eos M kamerat, tai sitten maisemakuvaukissa ei huomaa millään ilveellä eroja Nokian tai kyseisten järkkärien päivänvalokuvauksissa. Akku kestää reilusti koko päivän aamusta iltaan, puhelimessa on huikean hyvä puheäänenlaatu ja todella herkkä vastaanotto (ei ole pätkinyt kuukauden aikana kertaakaan) Windowsin käyttis on viimeisimmän päivityksen jälkeen jopa erittäin hyvä ja miellyttävä käyttää. Suorutuskyky riittää hyvin pyörittämään ohjemistoa vaivatta, muotoilukin on ihan ok, olisi oman maun mukaan arvokkaamman oloinen mikäli reunaa kiertäisi myös antennina toimiva alumiinireunus, kuten esim. 935 tai 930 lumioissa. Eki

Submit a Comment