Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Arvostelussa GTA V: Uusi maailma vie mukanaan


Arvostelussa GTA V: Uusi maailma vie mukanaan

| On 17.10.2013

Grand Theft Auto – Kaikkien pelien kuningas?

GTA, eli Grand Theft Auto on kiistatta yksi maailman tunnetuimmista pelisarjoista. Uusi Grand Theft Auto V (5) julkaistiin viime kuussa. Grand Theft Auto V:n kehitys on maksanut maltaita Rockstarille. Tietojen mukaan peli on maksanut jopa 202 miljoonaa euroa, joka tekee siitä yhden kaikkien aikojen kalleimmista viihdetuotannoista. Edelle jää vain vain Pirates of the Caribbean: At World’s End, jonka budjetti oli 227 miljoonaa euroa. Paljon on siis tapahtunut sitten vuoden 1997, kun pelisarjan ensimmäinen peli julkaistiin maailmalle. Päätimme arvostella uuden GTA V -pelin. Haluamme kuitenkin ensin kunnioittaa peliä muistelemalla sen alkujuuria. Muistatko sinä vielä nämä pelit?

HISTORIA
Grand Theft Auto (1997)

Alkuperäinen Grand Theft Auto julkaistiin vuonna 1997. Peli sijoittui kolmeen kuvitteelliseen kaupunkiin: Liberty City, San Andreas ja Vice City. Pelin ideana oli pelata rikollisena ja suorittaa tehtäviä rikollispomoille. Kun oli suorittanut tarpeeksi tehtäviä, oli mahdollista siirtyä seuraavaan kaupunkiin. Suurimmassa osassa tehtävistä pitää tappaa joku tai ajaa autolla paikasta toiseen. Tehtäviä pystyi vastaanottamaan vastaamalla puhelinkioskissa soivaan puhelimeen tai löytämällä auton, johon istuessa tehtävä alkaa. Pelistä tuli hitti ja sitä seurasi useat lisäosat kuten Grand Theft Auto: London, 1969 ja Grand Theft Auto London, 1961.

Grand Theft Auto 2 (1999)

Virallinen jatko-osa pelille, Grand Theft Auto 2, julkaistiin vuonna 1999. Alkuperäisestä pelistä tuttu 2D-grafiikka oli entistä yksityiskohtaisempi. Pelin maailma oli myös alkuperäistä GTA:ta realistisempi: Ihmiset käyttivät esimerkiksi joukkoliikennettä ja jos varastit taksin, sait hetken päästä maksavia asiakkaita. Myös rikollisjengien roolia pelissä oli korostettu entisestään. GTA2:ssa oli seitsemän erilaista jengiä. Kun pelaaja saavutti yhden jengin suosion, hän joutui toisen jengin epäsuosioon. Jokaisella jengillä oli myös omat alueensa, joita he puolustivat.

Grand Theft Auto 3 (2001)

Pelisarjan varsinainen läpimurto tapahtui kun 3D-graafikat esiteltiin vuonna 2001 kun Grand Theft Auto 3 julkaistiin. Kolmas peli sijoittui Liberty City – kaupunkiin, joka yrittää jäljitellä nykyajan New Yorkia. Kyseessä oli myös sarjan ensimmäinen peli, joka pääasiassa rakentui juonen varaan. Vaikka peli oli edellisiä pelejä lineaarisempi, pelaaja pystyi edelleen tekemään jengeille töitä pelin juonen ohella. Aiemmista peleistä poiketen pelaajalla ei ollut enää lisäelämiä, mutta toisaalta peli ei loppunut pelihahmon kuolemaan tai pidätykseen. Tämä oli myös ensimmäinen Grand Theft Auto -peli, jossa pelaaja pystyi kulkemaan sekä ilma- että vesiteitse. Näitä osuuksia paranneltiin enemmän pelin jatko-osassa Grand Theft Auto: Vice Cityssä.

Grand Theft Auto: San Andreas (2004)

Viides osa Grand Theft Auto – pelisarjassa julkaistiin lokakuussa 2004. Peli herätti runsaasti ennakkokohua pelialueen laajuudellaan ja simulaatiomaisuudellaan. San Andreasissa oli kolme isoa kaupunkia ja 12 pienempää kylää. Isoista kaupungeista oli mukana Los Santos (perustuu Los Angelesiin), San Fierro (perustuu San Franciscoon) ja Las Venturas (perustuu Las Vegasiin). Pelistä tuli jättimenestys ja on vieläkin eniten myynyt Playstation 2 –peli historiassa.

Grand Theft IV (2008)

Grand Theft Auto IV (4) julkaistiin vuonna 2008, ja se sijoittui Liberty Cityn (New York) kaupunkiin. GTA IV oli sarjan ensimmäinen peli, joka käytti uutta RAGE-pelimoottoria, eli pelin grafiikka koki vallankumouksen. Pelissä oli myös monta uutta ominaisuutta, kuten matkapuhelimen aktiivinen käyttö, keilaaminen ja päihtyminen. Tappelut ja muut välikohtaukset olivat lisäksi toteutettu aidommin ja autojen vauriomallinnukset olivat entistä yksityiskohtaisemmat. GTA IV rikkoi ennätykset myymällä yli 3,6 miljoonaa kopiota julkaisupäivänään. Peli on äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi Grand Theft Auto -pelisarjan peliksi.

Esittely

Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V (lyhyesti GTA V tai GTA 5) on Grand Theft Auto -sarjan seuraava suuri julkaisu sitten Grand Theft Auto IV:n, joka aloitti sarjan neljännen aikakauden. Peli paljastettiin virallisesti 25. lokakuuta 2011, ja se julkaistiin 17. syyskuuta 2013. Peli sijoittuu Grand Theft Auto: San Andreasista tuttuun Los Santosin (Los Angeles) kaupunkiin. Uudessa GTA V:ssä on pelisarjan tähän asti suurin pelimaailma. Vertailupohjana voi todeta että pelimaailma GTA V:ssa on suurempi kuin Red Dead Redemption:ssa, GTA San Andreas sekä GTA IV:ssa yhteensä. Päähahmoja Grand Theft Auto V:ssä on kolme. Pelaaja voi vaihdella pelattavaa hahmoa niissä tarinatehtävissä, joissa hahmojen tarinat risteytyvät. Pelissä pystyy myös muun muassa suorittamaan ryöstöjä, korjaamaan rikkoutuneita autoja, ottamaan liftareita kyytiin, jahtaamaan varkaita ja ryöstämään raha-autoja. Pelaaja voi myös itse valita, miten suorittaa ryöstöt. Kulkuneuvoja on lisätty, ja pelissä on muun muuassa vesijetti. Myös sarjan aikaisemmista peleistä tutut polkupyörät ja lentokoneet tekevät paluun. Seuraavaksi käymme läpi pelin päähahmot.

Grand_Theft_Auto_V

PÄÄHENKILÖT

michael_gta_5

Trevor

Trevor on Michaelin vanha ystävä ja kolleega, joka nykyään asustelee pienessä autiossa kylässä Los Santosin lähistöllä. Trevor on kauhistuttava, pelottava, ja suorastaan hullu henkilö. Hänessä yhdistyy kylmä rauhallisuus ja uskomattoman väkivaltainen mielenvikaisuus. Tätä henkilöä et tule unohtamaan. Sen varmistaa myös erittäin laadukas ääninäyttely, josta saamme kiittää Steven Oggia.

franklin

Michael

Michael on entinen rikollinen, joka elää leveästi perheensä kanssa. Hän on kuitenkin tyytymätön tämänhetkiseen elämän tilanteeseen. Pelaajana palaat takaisin rikollisuuteen, kumppaneina Franklin ja Trevor.  Mutta samalla otat myös roolin perheenisänä, joka yrittää parantaa suhdettaan lapsiinsa. Molemmat lapset ovat hankalia tapauksia. Tytär Tracey on pinnallinen nuori nainen joka liikkuu väärissä piireissä ja poika Jimmy, joka on laiska ja saamaton, käyttää suurimman osan ajastaan pelaamalla videopelejä ja katselemalla televisiota.

trevor_gta_5

Franklin

Franklin on lahjakas autonkuljettaja ja ulosottomies, joka on kasvanut ”ghetossa”, ja jolla mahdollisuudet edistyä elämässä ovat olleet harvassa. Hänen äitinsä kuoli huumeiden yliannostukseen Franklinin ollessa vielä hyvin nuori. Elämä kadulla on rankkaa. Kaikki muuttuu kuitenkin kun hän tapaa Michaelin, joka ottaa nuoren Franklinin suojatikseen ja esittelee hänelle rikollisen elämän.


TARINA JA PELATTAVUUS

Tarkoittaako kolme pelaajaa että sinulla on kolme kertaa hauskempaa?

Ennen kuin uppoudumme syvemmin itse peliin, haluamme korostaa ettemme aio ottaa kantaa itse tarinaan, joka vaatisi pitkän selityksen. Tämän lisäksi emme halua pilata kenenkään pelikokemusta paljastamalla pelin juonta.

Uuden GTA:n suurin ero edeltäjiinsä on että sinulla on kolme pelattavaa hahmoa yhden sijasta. Tämän avulla Rockstar on onnistunut luomaan peliin elokuvamaisen tunnelman, jossa monen eri henkilön näkökulmat ja seikkailut yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka kaikilla henkilöillä on oma tarinansa, ne punoutuvat yhteen useassa kohdassa. Tällä tavalla peliin on saatu niin sanottua ryhmädynamiikkaa, ja joissakin tehtävissä joudut jopa vaihtelemaan lennossa eri henkilöiden välillä. Esimerkkinä yhdessä tehtävässä Michael ja Franklin karkaavat yhdessä autolla ja voit ohjata autoa jos valitset Franklinin, tai ampua takaa-ajajia jos valitset Michaelin. Kaikilla päähenkilöillä on omat vahvuutensa ja erikois-osaamisensa. Franklin on erityisen pätevä auton ratissa ja näin ollen hänellä on käytettävissään ajan hidastus tiukoissa tilanteissa. Michael on erikoistunut ampumiseen, ja voi hidastaa ajan taistelukohtauksissa. Trevor on räyhäpää joka on hyvä ampumaan, tappelemaan ja lentämään. Voit myös parantaa hahmojesi ominaisuuksia. Jos juokset, kestävyys parantuu. Jos haluat parantaa lentotaitojasi, mene lentokouluun. Aluksi voi tuntua rasittavalta että joudut parantamaan kolmen eri hahmon ominaisuuksia, mutta samalla kun tarina etenee, tämä käy luonnollisesti. Emme huomanneet isoja eroja eri hahmojen taidoissa. Vaikka ominaisuudet eroavat, sitä ei huomaa pelattaessa oleellisesti. Peli on myös erittäin monipuolinen. Voit ajaa satoja eri ajoneuvoja, pyöräillä, sukeltaa ja lentää. Tekemistä riittää siis mielin määrin.

Tarina jättää toivomisen varaa

Sitten itse tarinaan. Hyvien hahmojen lisäksi peli tarvitsee myös hyvän tarinan. Onnistuuko GTA V tässä? Paikoittain, mutta tarina voisi olla vielä parempi. Pelin suorittaminen kestää noin 40 tuntia. Tänä aikana suoritat ryöstöjä, pelastat ystäviä ja suunnittelet salamurhia. Kolmen henkilön avulla peliin on ahdettu paljon tapahtumia. Kokonaisuus jää kuitenkin hieman sekavaksi. Pelin kohokohdat ovat kuitenkin loistavia. Tarinan onnistumiset herättävät sinussa ylpeyden tunteen, ja vastoinkäymiset tekevät sinut joko nöyräksi tai katkeraksi. Vaikka tarinassa ei olla onnistuttu täydellisesti, se on kuitenkin pääosiltaan toimiva kokonaisuus ja sisältää monta eri tyyppistä seikkailua ja tilannetta. Peli ei ole täydellinen, mutta se on viihdyttävä.

 

PELIMAAILMA

GTA V:n maailma on kaunis paikka

GTA V:n paras puoli on ehdottomasti sen uskomattoman laaja ja yksityiskohtainen pelimaailma. Los Santos on sykkivä suurkaupunki joka ei koskaan nuku. Kaupunki on jo itsessään täynnä erityyppisiä alueita. Vespucci Beachin kultaiset dyynit palvelevat tuhansia auringonpalvojia joka päivä. Rockford Hills on snobien ja ökyrikkaiden koti, jossa palatsit ja urheiluautot täyttävät maiseman. Kaupungista löytyy myös pimeitä puolia kuten kaupunginosat Davis ja Rancho jossa jengit liikkuvat kaduilla ja graffitit koristelevat seiniä. Kun katselet auringonlaskua kaupungin yllä, näyttää siltä kuin kaupunki jatkuisi loputtomiin, mutta tämä on ainoastaan yksi neljäsosa GTA V:n pelialueesta.

Kun uskaltaudut kaupungin rajojen ulkopuolelle sinut kohtaa jyrkät laaksot ja hiekkaiset harjut. Vaihteleva maasto, esimerkiksi harjumaisema, ja vesistöt, kuten joet, sulautuvat luontevasti toisiinsa. Niin kuin sanonta kuuluu, luonto on kaunis. Pelimaailma tarjoaa joka päivä jotain uutta. Kontrasti pienien aavikkokylien ja sykkivän metropolin välillä on valtava. Pelin tarina kuljettaa pelaajaa ympäri pelimaailmaa ja on virkistävää kun maisemat ympärilläsi muuttuu. Tämä on ehdottomasti pelin onnistunein osa. Näin yksityiskohtaista ja kaunista pelimaailmaa emme ole ennen pelissä nähneet.

Lopputulos

GTA V on monella tapaa yksi onnistuneimmista konsolipeleistä ikinä. Myyntiluvut ovat jo todistaneet tämän. Peli ylitti kolmen vuorokauden jälkeen miljardin dollarin rajan, ja rikkoi melkein kaikki tämänhetkiset ennätykset. Pelissä on monta vahvuutta. Laaja avoin pelimaailma jossa voit seikkailla ja tehdä melkein mitä vaan, hyvin käsikirjoitetut päähahmot sekä hyvä pelattavuus. Jos tarina olisi toteutettu vielä paremmin, voisimme todeta että kyseessä on täydellinen peli. Mutta tämä ei valitettavasti ole totta. Tarkoituksena on edelleen edetä lineaarista polkua eteenpäin mikä on paikottain pettymys. Voit tehdä valintoja, jotka vaikuttavat kokonaistarinaan, mutta tuntuu kuitenkin siltä että peli tekee tärkeimmät päätökset puolestasi etkä pysty itse vaikuttamaan kokonaisuuteen tarpeeksi. Tämä on kuitenkin pieni ongelma muutoin onnistuneessa kokonaisuudessa. Puutteet ärsyttävät, mutta eivät tuhoa kokonaisuutta joten lopputulos on: GTA V on erittäin monipuolinen ja viihdyttävä peli, jonka maailma vie sinut mukanaan.

Virallinen esittelyvideo

 

  • Editor Rating

  • Excellent
  • 0/5 Avg. User Rating

  • 0 No reviews yet!

  • GTA V
  • Reviewed by:
  • Published on:
  • Last modified: 2015-02-04

  • Review Summary:

  • GTA V on monella tapaa yksi onnistuneimmista konsolipeleistä ikinä. Myyntiluvut ovat jo todistaneet tämän. Pelin parhaita puolia ovat avoin pelimaailma jossa voit seikkailla ja tehdä melkein mitä vaan, hyvin käsikirjoitetut päähahmot sekä hyvä pelattavuus. Jos tarina olisi toteutettu vielä paremmin, voisimme todeta että kyseessä on täydellinen peli.

Submit a Comment