Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Arvostelussa: HTC One mini – Pieni mutta kykenevä älypuhelin


Arvostelussa: HTC One mini – Pieni mutta kykenevä älypuhelin

| On 29.12.2013

HTC One mini testissä

Onko isompi aina parempi? Tämä on ainakin tämänhetkinen trendi matkapuhelimissa, joiden standardi näyttökoko hipoo jo viiden tuuman rajaa. Monet kaipaavat kuitenkin pienempiä vaihtoehtoja ja näyttävästi joku on huomannut tämän tarpeen. Samsung julkisti pienemmän version omasta Galaxy S4 -lippulaivapuhelimestaan toukokuussa ja Taiwanilainen matkapuhelimenvalmistaja HTC seurasi nopeasti perässä. Malli on jatkoa yhtiön suositulle One –lippulaivapuhelimelle joka esiteltiin maailmalle helmikuussa. Puhelin tuli kauppojen hyllyille syyskuussa ja saimme vihdoin sen testiin. Nimestään huolimatta laite pyrkii tarjoamaan käyttäjälle kaikki isoveljestään löytyvät ominaisuudet. Onnistuuko se tässä? Tässä HDboksin HTC One mini arvostelu.

 

Muotoilu ja rakenne

Muotoilu ja rakenne

HTC One:n design keräsi vuolaita kehuja kriitikoilta, eikä syyttä. Kyseessä on ehkä kaunein Android -älypuhelin koskaan. HTC on pyrkinyt säilyttämään tärkeimmät piirteet myös HTC One minissä. Puhelimessa on 4,3 tuuman kompakti näyttö, joten puhelin on huomattavasti pienempi mitoiltaan (132 x 63,2 x 9,25 mm) ja kevyempi painoltaan (122 grammaa). Mukana on kuitenkin isoveljestä tuttu metallinen runko, erona ainoastaan paksumpi muovinen reuna. Tämä onkin ainoa seikka joka vähentää laitteen ”premium” -tunnetta, verrattuna HTC One -puhelimeen. Hyvänä puolena HTC One miniä on pienen kokonsa ansiosta paljon helpompi käyttää yhdellä kädellä. Ainoa huono puoli joka ilmenee käytössä on virtanäppäimen sijainti puhelimen yläreunassa. Näppäimen käyttö on hankalaa ja parempi sijainti olisi puhelimen jommassa kummassa reunassa. Kaiken kaikkiaan olimme erittäin tyytyväisiä puhelimen muotoiluun ja rakenteeseen. Toivomme että valmistajat panostavat jatkossa myös pienempiin kokoluokkiin älypuhelimissa, eikä pelkästään halpaversioiden osalta.

Olimme erittäin tyytyväisiä puhelimen muotoiluun ja rakenteeseen. Toivomme että valmistajat panostavat jatkossa myös pienempiin kokoluokkiin älypuhelimissa, eikä pelkästään halpaversioiden osalta.


htc-one-mini-arvostelu

Näyttö ja suorituskyky

Karvan verran isoveljeään hitaampi

HTC One mini on raudaltaan keskinkertainen puhelin, eikä yllä aivan parhaimmistoon tämänhetkisissä älypuhelimissa, ainakaan paperilla. Tämä onkin suurin ero isoveljeen verrattuna. HTC One minissä on 1,4GHz tuplaydinprosessori kun HTC One on varustettu neliydinprosessorilla. Siinä on myös 1Gt keskusmuistia, eli puolet vähemmän kuin isoveljessään. Tämän lisäksi myös tallennustilaa on puolet vähemmän, 16Gt ilman laajennusmahdollisuutta. Kysymys onkin: miten tämä vaikuttaa itse käyttöön. Käyttökokemuksemme perusteella puhelin suoriutuu arkikäytössä erittäin hyvin. Sovellukset avautuvat nopeasti, ja kaikki animaatiot ovat sulavat, joten emme voi sanoa että kyseessä olisi suorituskyvyltään heikko älypuhelin. Muut erot HTC One -puhelimeen verrattuna ovat puuttuva NFC -tuki, IR-lähetin sekä OIS -tuki kamerassa. Tekniset erot voivat tietenkin korostua tulevaisuudessa, kun käyttöjärjestelmä sekä sovellukset kehittyvät entisestään.

Näyttö on erittäin vakuuttava

HTC on joutunut tekemään kompromisseja myös näytön suhteen. minissä on Full-HD -näytön sijaan 720p -näyttö 341ppi -tarkkuudella. Tämä on huomattavasti One -mallin 468ppi -tarkkuutta matalampi näyttö. Kyseessä on kuitenkin esimerkiksi iPhone 5S -älypuhelinta tarkempi näyttö (326ppi) ja tämän kokoluokan näytöksi se on uskomattoman hyvä. Voimmekin todeta että paras puoli tässä puhelimessa on meidän mielestämme juuri näyttö. HTC One minin Super LCD näyttö on kirkas, tarkka ja värit todenmukaiset. Myös katselukulmat ovat erinomaiset.


 
 
HTC_One_Mini_logo
 
 
 

Voimmekin todeta että paras puoli tässä puhelimessa on meidän mielestämme juuri näyttö. HTC One minin Super LCD näyttö on kirkas, tarkka ja värit todenmukaiset. Myös katselukulmat ovat erinomaiset.

Kamera

Ei megapikseleitä vaan ultrapikseleitä

HTC yllätti muut valmistajat HTC One –älypuhelimen julkaisun yhteydessä. Yhtiö ilmoitti keskittyvänsä megapikseleiden sijaan kuvanlaatuun. Tekniikka pohjautuu siihen että kamera-kennossa on keskitytty entistä suurempiin pikseleihin. Suurikokoisten pikselien ansiosta kamera kerää yli 300 % enemmän valoa kuin monet johtavat 13 megapikselin kamerat. Vaikka kyseessä onkin kunnianhimoinen yritys, kamera jättää paljon toivomisen varaa. Kuvat ovat harvoin tarpeeksi teräviä ja erityisesti ulkokuvissa voi huomata selkeän haaleuden. Hämäräkuvauksessa kamera kuitenkin loistaa moneen kilpailijan malliin verrattuna. Kamera on myös erittäin nopea. HTC on lisännyt kameraan hauskan toiminnon nimeltään ”Zoe”. HTC Zoe kuvaa sarjan korkealaatuisia valokuvia ja kokoaa ne yhdeksi videoleikkeeksi.

Puhelimen kuvaus-sovellus on erittäin laadukas. Sekä kuvien että videoiden taltioiminen käy näppärästi, ja käytettävissä on monta eri asetusta kuvien muokkaamiseen, sekä kuvaustilanteessa, että sen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti pelasta lopputulosta, ja kyseessä on parhaimmillaan keskinkertainen älypuhelinkamera. Voit tutustua yllä olevaan galleriaan, ja vetää omat johtopäätökset.

Ohjelmisto / Akunkesto / Yhteydet / Puheluiden laatu

Toimiva käyttöjärjestelmä

One mini tarjoaa käyttäjälle HTC:n oman Android-käyttöjärjestelmän päälle kehitetyn ”Sense” –käyttöliittymän. Monet ovat kritisoineet käyttöliittymää ja HTC onkin kuunnellut käyttäjiään. Uusi versio on paljon nopeampi, vakaampi ja se on myös visuaalisesti selkeämpi kuin ennen. Pidämme vieläkin Googlen ”puhdasta” Android –käyttöjärjestelmää parhaana valintana, mutta HTC on tehnyt monta onnistunutta parannusta käyttöliittymäänsä. Mukana on myös uusi ”BlinkFeed” -aloitusnäyttö, joka kokoaa käyttäjää kiinnostavia julkaisuja yhteen paikkaan. Testissämme BlinkFeed osoittautui onnistuneeksi toiminnoksi, tosin se kaipaa vielä jonkin verran hiomista.

Puhelin tarjoaa kaikki tarvittavat langattomat yhteydet paitsi NFC -tuen. Testimme aikana puheluiden laatu oli erittäin hyvä ja 3G- sekä 4G -yhteydet toimivat moitteettomasti. Seuraavaksi akunkesto. Joka valitettavasti ei yllättänyt meitä positiivisesti. Verrattuna HTC One -älypuhelimeen (2300mAh) akku on minissä pienentynyt huomattavasti (1800mAh) ja sen huomaa. Akunkesto on suhteellisen heikko vaikka laitteessa on pienempi näyttö.

Yhteenveto

Pieni mutta kykenevä laite

Mitä jäi käteen? HTC One mini on monella tapaa onnistunut paketti. Se on tyylikäs ja istuu hyvin käteen, siinä on kaunis näyttö ja se on nopea ja sulava arkikäytössä. Valitettavasti kamera ei ole kaiken hehkutuksen arvoinen ja akunkesto ei myöskään vakuuttanut meitä. Kyseessä on pieni mutta kykenevä laite, joka heikkouksistaan huolimatta on houkutteleva vaihtoehto jos etsit kokoluokaltaan hieman pienempää älypuhelinta.

 • Editor Rating

 • Good
 • 0/5 Avg. User Rating

 • 0 No reviews yet!

 • HTC One mini
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 2013-12-29
 • Muotoilu
 • Näyttö
 • Suorituskyky
 • Kamera
 • Akunkesto
 • Ohjelmisto
 • Puheluiden laatu

 • Review Summary:

 • HTC One mini on monella tapaa onnistunut paketti. Se on tyylikäs ja istuu hyvin käteen, siinä on kaunis näyttö ja se on nopea ja sulava arkikäytössä. Valitettavasti kamera ei ole kaiken hehkutuksen arvoinen ja akunkesto ei myöskään vakuuttanut meitä. Kyseessä on pieni mutta kykenevä laite, joka heikkouksistaan huolimatta on houkutteleva vaihtoehto jos etsit kokoluokaltaan hieman pienempää älypuhelinta.

Pros

 • Erittäin hyvä näyttö
 • Nopea ja mukava käyttää
 • Nopea kamera

Cons

 • Akunkesto suhteellisen heikko
 • Kamera kokonaisuudessaan pettymys

Submit a Comment